Dewulf skördar frukterna av gott samarbete

Dewulf är världens ledande leverantör av maskiner för bearbetning av potatis- och rotgrödor. Med tre fabriker i Belgien, Nederländerna och Rumänien är därmed Dewulf störst även när det gäller utveckling och produktion av jordbruksmaskiner för jordbearbetning, plantering, skörd, klassificering, lagring och transport av potatis och rotgrödor.

Det är ingen tillfällighet att Dewulf har belgiskt ursprung, förklarar Bart Maes.

– Belgien är världsledande inom potatisindustrin och en av Europas ledande när det gäller frysta grönsaker. Och grannlandet Nederländerna är den ledande producenten av utsädespotatis för hela världen. Dewulf är ett familjeföretag med en anrik 70-årig historia och leds nu av tredje generationen. Innovation, tillförlitlighet, trevligt samarbete och kundservice för att hitta den mest ekonomiska lösningen är hörnstenarna i Dewulfs affärsstrategi. Med ett sammansvetsat team av 290 anställda, uppnådde koncernen en omsättning på 65 miljoner euro 216.

Lyssna och lär

Det första kapitlet i berättelsen om Rimaster och Dewulf skrevs för två år sedan. Dewulf hade initierat en pitch för att hitta en ny leverantör av kablage. Flera konkurrenter var inbjudna, berättar Bart Maes.

– Leverantörerna uppmanades att producera prover av kablage med och utan flätning, vilket gör det möjligt för oss att utvärdera såväl kvalitet som material och hantverk. Pitchen hade fyra olika steg – Rimaster slogs ut efter den tredje och uppdraget gick till en annan tillverkare.

– Efter en upphandling bjuder vi alltid in de leverantörer som inte fått uppdraget till en debrief. Den här gången var det bara Rimaster som visade intresse. Det slutade med ett långt möte med en intensiv diskussion om Dewulfs krav och hur vi kan möta de tuffa förutsättningarna för denna typ av specialfordon. Jag visade mycket bilder och de ställde en hel del frågor, säger Bart Maes, som själv har lång erfarenhet av att både utveckla och fläta kablage.

Tre månader senare ringde Jean-Pierre Vanheel, VD för Rimaster i Belgien.

– Han berättade för mig att de hade gjort ett nytt prov som de ville att jag skulle se. Egentligen blev jag förvånad – sådant händer inte så ofta. Rimaster hade verkligen gjort sin hemläxa och den här gången hade de fått till det bra. Eftersom vi är en öppensinnad organisation, och verkligen gillar att lyssna, bestämde vi oss för att vi hade plats för ytterligare en leverantör.

En växande industri

Rimasters förmåga att lyssna och svara upp mot Dewulfs krav är drivkraften bakom samarbetet.

– Vi uppskattar också Rimasters höga kvalitetsstandarder och leveransprestanda. Den polska produktionsanläggningen har bra rutiner och jag tror att det pågående automatiseringsprojektet kommer att öka leveranssäkerheten ytterligare. Det faktum att Rimaster är lokalt närvarande i Belgien är givetvis också en fördel, säger Bart Maes.

Rimasters erbjudande ”high mix – low volume” är en perfekt matchning mot denna typ av specialfordon. Det som började med leveranser av kablage till maskiner av bearbetning av morötter för Dewulf och dess nederländska systerbolag Miedema, fortsätter nu med leverans av kablage för gruppens potatisbearbetningssegment. Med sin globala närvaro är Dewulf världens näst största aktör inom branschen – och verksamheten växer.

– Den snabba utvecklingen i jordbrukssektorn skapar nya möjligheter. Vissa länder, till exempel Sydafrika, växlar nu över från att skörda för hand till att skörda med maskiner. I Kina ser vi en omställning från risproduktion till potatisproduktion. Produktion av ris kräver stora områden vilket innebär att utbytet för potatis är bättre per hektar än för ris.

Läs mer: Riview 2-2017

Kontakta oss
image